Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare
Hon gillade mintkyssar, rökte som en borstbindare, berättade gärna fräckisar och var noga med sin klädsel. Men inte minst kunde hon konsten att göra bra melodier.

Kai Gullmar var en av Sveriges och världens första kvinnliga schlagertonsättare, med mängder av örhängen i sin långa låtlista, varav Swing it magistern! är den mest kända.
Hon var också en artist med scenutstrålning och en kvinna som vågade utmana sin samtid genom sin klädsel, sin kaxighet och sitt mod att leva relativt öppet i samkönade relationer.
Min bok om denna pionjär är utgiven på förlaget Romanus & Selling
Boken nominerades 2024 till Prisma litteraturpris, i kategorin Årets biografi:
”Med personligt tilltal berättar Ingela Hofsten om den queera ikonen, artisten och kompositören Kai Gullmars liv. Författaren ger med hjälp av ett gediget arkivarbete och intervjuer en djup förståelse för såväl personen Kai Gullmar som den samtid hon levde i, och belyser hur Gullmar alltid valde sin egen queera väg i en heteronormativ värld.”
Min radiodokumentär om Kai Gullmar del 1
Min radiodokumentär om Kai Gullmar del 2
Här pratar jag om Kai Gullmar i Snedtänkt
Spotifykontot Kai Gullmarlåtar – Ingela Hofsten
Om boken i media

Missa inte berättelsen om Kais intressanta livsöde!
Expressen Söndag
Om man gillar biografier och vill få en inblick i hur det var att som kvinna leva och verka i artistbranschen under 1930-talet och framåt så är Swing it, Kai! (Romanus & Selling)– biografin om kompositören Kai Gullmar av journalisten Ingela Hofsten en fullträff.
Annika Heldt i tidningen Journalisten
En speciell biografi, mellan sakprosa och skönlitteratur, realism och (eventuellt eller inte) fiktion […] Ska biografier skrivas så? Kan diskuteras, i allmänhet, men inte vad gäller ”Swing it, Kai! […] En i bästa mening journalistisk biografi och musikbok: väl researchad, väl skriven, väl berättad.
Bengt Eriksson i Hifi & Musik i en recension som inleds ”Årets bästa svenska musikbok!”
När Kai Gullmar valdes in i Swedish Music Hall of Fame var det nog många som undrade vem det var. Men alla med minsta intresse för svenskt låtskrivande tyckte det var ett självklart inval. Ännu mera så om man vägde in Gurli Maria ”Kai Gullmar” Bergströms roll som homosexuell i en tid när det ännu var olagligt. Gullmar utmanade i klädsel, kaxighet och även i sätt att komponera. Bortsett från Gullmar själv ger Hofstens bok nyanser även till skildringen av namn som Ernst Rolf, Karl Gerhard, Ulla Billquist och Alice Babs.
Lars Nylin i musikindustrin.se
Hennes berättelse om Kai Gullmars liv och leverne är så välskriven, så intressant och genomarbetad som en dokumentär berättelse kan vara, utan att hemfalla åt melodramatik eller snyfthistoria /…/ Njut av en fulländad biografi.
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet
… genom att också berätta om normer, mode, musikliv och personer i Kai Gullmars närhet, ger hon inte bara en gedigen och levande bild av en person utan också av en storslagen tid i svenskt nöjesliv.
Susanne Holmlund, Sundsvalls tidning
En i raden av viktiga böcker om den svenska queer-historien.
Jon Voss, QX
Kai Gullmar har lämnat efter sig en riktig låtskatt och musikkunniga Ingela Hofsten bidrar med breda perspektiv och intressanta analyser av både sång och musik under schlagereran.
Lena Torndahl, Gotlands tidningar