Vara detaljerad utan att bli reklampelare

Att använda detaljer i sitt manus, behöver det betyda att man ska skriva ut specifika märken?

Om jag går på bio och gång på gång ser vilket bilmärke hjältinnan kör omkring i, vilken slags mobiltelefon hon använder eller vilken klädbutik hon handlar i utgår jag mer eller mindre från att filmen är sponsrad. Hur blir det då med en bok där vissa märken nämns? Kan det finnas risk att läsaren börjar undra om boken faktiskt är sponsrad?

Även om jag inte vet om det över huvud taget förekommer än så tror jag att den dagen inte är alltför avlägsen, då det börjar hända. Vi ser redan hur tidningar blir alltmer frikostiga med textreklam och författare agerar reklampelare, inte bara för sina böcker utan också för produkter av olika slag.

Och?

Ja, den författare som väljer att bli sponsrad och/eller ställa upp på reklam gör givetvis det utifrån sina egna överväganden. Men om det inte är så kanske man inte vill att ens läsare ska tro att det är så det har gått till? Jag tycker att det kan vara värt att tänka på, i alla fall.

Om inte annat finns det ju också en viss risk att varumärkena blir irriterande istället för att säga något om personerna i boken, i alla fall om de nämns ofta.

Detta gör att jag tycker att varje skribent som är i färd att nämna ett specifikt varumärke ska fundera på syftet med namndroppandet. Räcker det att skriva smarttelefon, suv eller designkavaj eller får jag fram nån viktig information om personer eller miljöer genom att nämna varumärkena?


ingela@ingelahofsten.se
070 375 55 70